PAINT YOUR HOUSE, COLOUR THE WORLD – doet u mee?

In gesprek met Robert Schellekens over de LAB PAINT FOUNDATION (voorheen Vestingh Foundation)

‘In Nederland groeien we op in ongekende rijkdom. 2,1 miljard mensen op de wereld hebben geen directe toegang tot schoon drinkwater, blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef. Dat is meer dan een kwart van de wereldbevolking. Hierdoor sterven dagelijks meer dan duizend kinderen aan de gevolgen van diarree. Ik vind deze cijfers weerzinwekkend, vooral ook als we bedenken dat de Verenigde Naties in 2010 in een resolutie het recht op water en sanitair erkenden als mensenrecht. Het recht op water is ook vastgelegd in enkele grondwetten. Maar er lijkt de afgelopen jaren weinig veranderd. Ik denk dat wij daar met elkaar iets aan kunnen en moeten doen.’

 

Het zijn de woorden van de Bussumse ondernemer Robert Schellekens (36 jaar, getrouwd, vader van drie dochters en een zoon) die van De Vestingh P&C een succesvol verfbedrijf gemaakt heeft. Het bedrijf, dat een prima naam heeft in het Gooi, is inmiddels 8 jaar oud en dat is net zo oud als de leeftijd van zijn oudste dochter. Voor Schellekens hebben die gegevens – gebrek aan schoon drinkwater, de leeftijd van zijn dochter en het succes van zijn bedrijf – alles met elkaar te maken. Ze zijn voor hem de directe aanleiding tot het oprichten van de Vestingh Foundation. Een stichting die schoon drinkwater bereikbaar wil maken in dorpsgemeenschappen die dat het hardst nodig hebben. De eerste put wordt hopelijk al over enkele maanden in India geslagen. In India heerst een chronisch watergebrek, waar de arme bevolking vaak het slachtoffer van is’.

‘Daarnaast zijn we al een tijdje bezig om een ECO verf te maken, zuiver, zonder giftige stoffen. Toen ontstond bij mij het idee om dit met elkaar te verbinden. Dus een nieuwe verf, WATERverdunbaar, waarbij elk blik verf WATER geeft aan mensen waar dat het hardst nodig is. Ik ben toen op zoek gegaan naar organisaties die mij daarbij zouden kunnen helpen. Ik wilde niet alleen geld doneren. Dat vind ik te gemakkelijk en ik wil vooral ook mijn klanten bij dit project betrekken. Samen met hen moet het mogelijk zijn om op plekken waar dat nodig is schoon drinkwater te realiseren. Hoe we dat gaan doen? Door een deel van de opbrengst op de LAB PAINT verf te doneren aan de Vestingh Foundation. Zodra er voldoende geld is, geven wij een van onze partnerorganisaties opdracht op kosten van de Vestingh Foundation een waterput te slaan.’

Schellekens wil zelf de eerste waterinstallatie bezoeken en zo zien welke waarde die heeft voor de lokale bevolking. De kosten van deze reis komen uiteraard niet ten laste van de foundation.

Door de stichting onafhankelijk te maken van het bedrijf kan de Vestingh Foundation (VF) zelfstandig lokale partijen zoeken die de werkzaamheden op locatie op de juiste manier uit kunnen voeren. Schellekens is voorzitter van de stichting en hij heeft twee adequate onafhankelijke personen gevonden die plaats gaan nemen in het bestuur.

‘Door krachten van de drie bestuursleden te bundelen, kunnen wij een stichting opbouwen waarbij elke euro die er uit de donaties binnenkomt juist wordt besteed’. Naast mijn werk als directeur/eigenaar van De Vestingh P&C vind ik het een verrijking voor mezelf om me hiervoor in te zetten.

Wij gaan de overhead kosten zo laag mogelijk houden. Het bestuur van de stichting bestaat uit drie vrijwilligers. Ik streef ernaar dat ten minste 90% van de inkomsten van de stichting besteed wordt aan waterinstallaties.

De Vestingh Foundation gaat samen met lokale partners de waterinstallaties realiseren. Ze hebben hiervoor diverse partijen – die uiteraard over een ANBI status beschikken – benaderd. Naast schoon drinkwater wil de stichting ook een bijdrage leveren aan het waterbehoud. De stichting investeert daartoe ook in trainingen en zorgen ervoor dat het onderhoud en de vervanging van de waterinstallaties wordt gegarandeerd, bijvoorbeeld door middel van lokale watermanagement comités. Door waterconservering toe te voegen aan onze aanpak bereiken we een maximaal duurzaam resultaat.

 

Om de kosten van de installaties laag te houden en lokale partijen verantwoording te geven, verwachten wij van hun een bijdrage in arbeid en financieel. De financiële bijdrage is altijd naar de mogelijkheden die de gemeenschap hiertoe heeft. Beide zorgen ervoor dat de gemeenschap zich verantwoordelijk voelt voor de installatie.

 ‘Vestingh P&C belooft per 5 liter LAB PAINT voor 1 persoon schoon drinkwater bereikbaar te  maken en zo een leven van iemand voor goed te veranderen. Alleen met elkaar kunnen we de wereld mooier maken, ook voor mensen die het minder getroffen hebben dan wij in het westen. De blikken verf zien er dan ook anders uit dan we gewend zijn. Teksten als ‘Paint your house,  colour the world’ of ‘Paint for Water’ sieren in grote letters de blikken. Ze maken duidelijk dat elk blik LAB PAINT bijdraagt aan een mooiere wereld.

Uiteraard heeft de Vestingh Foundation zelf ook de ANBI status aangevraagd, zodat doneren voor schoon drinkwater ook fiscaal aantrekkelijk is (inmiddels heeft de LAB PAINT FOUNDATION EEN ANBI STATUS).

Klanten kunnen eveneens los van hun verfaankoop ook een donatie doen aan de stichting. Als de ANBI status is toegekend kunnen donaties voor de volle 100% aftrekbaar gemaakt worden (inmiddels heeft de LAB PAINT FOUNDATION EEN ANBI STATUS). 

‘De toekomst moet leren hoe succesvol de stichting zal zijn. Samen met onze klanten hopen wij duizenden mensen te kunnen voorzien van schoon drinkwater. We hebben nog geen streefaantal, maar ik ben ervan overtuigd, dat we met elkaar tot heel veel in staat zijn,’ aldus Schellekens. En hij voegt daar glimlachend aan toe dat we alleen samen het verschil kunnen maken.