MET HET WATERPROJECT IN BANGLADESH MAKEN WIJ ECHT HET VERSCHIL
Bangladesh; De meeste mensen kennen het land in het zuidoosten van Azië waarschijnlijk als het land waar regelmatig grote overstromingen plaatsvinden als gevolg van vloedgolven, cyclonen en tornado’s. Want water is er dankzij de rivieren en de zee meer dan genoeg. Waarom kiezen wij er als LAB paint dan voor om juist daar waterprojecten te ondersteunen?
VEEL WATER IS NOG GEEN VEILIG WATER
Bangladesh is zo’n 3,5 keer zo groot als Nederland en heeft ruim 171 miljoen inwoners. Daarmee is het een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Tegelijkertijd is het ook een van de armste landen ter wereld; ruim de helft van de bevolking moet rondkomen van minder dan een dollar per dag. Mensen wonen er in kleine gemeenschappen die voornamelijk bestaan uit vrouwen, kinderen en ouderen. De mannen werken in de stad en komen zo eens in de twee à drie maanden thuis. De huisjes, gemaakt van golfplaten, zijn erg basic en meestal ronduit smerig. Grote gezinnen leven er samen met de kippen in kleine ruimtes. En water om de huizen schoon te maken, is er niet.
In Bangladesh heeft 95 procent van de huishoudens geen toegang tot leidingwater. De meeste mensen zijn afhankelijk van waterputten, die niet alleen onveilig zijn, maar ook ver van de huizen liggen. Vrouwen zijn elke dag gemiddeld 1,5 uur bezig met het halen van water. En afgezien van de tijd en het zware fysieke werk, krijgen velen van hen onderweg te maken met seksuele intimidatie. Het gebrek aan toegang maakt dat 87 procent van de huishoudens uiteindelijk toch onveilig water gebruikt voor hun waterbehoeften. Ze wassen hun kleding en zichzelf in een modderig, vrijwel stilstaand stroompje in de buurt. En in datzelfde stroompje doen ze de afwas. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de gezinnen in het land, en vooral kinderen, een groot risico lopen op diarree, ondervoeding en groeiachterstand.
TOEGANG TOT WATER VERANDERT HET LEVEN COMPLEET
We hebben thuis allemaal veilig water nodig. Niet alleen om te drinken, maar ook om te koken en baden, schoon te maken, voor (menstruele) hygiëne en andere behoeften. In Bangladesh heeft toegang tot veilig water een enorme impact op de samenleving. Daar kunnen wij echt het verschil maken.
Met behulp van de LAB FOUNDATION zijn al op een flink aantal plekken in Bangladesh een watertank en waterleidingen geplaatst. Omdat we benieuwd waren wat dat de bewoners heeft opgeleverd, brachten we een bezoek aan een aantal community’s die sinds kort toegang hebben tot schoon water.
‘Kom binnen!’ Asma laat ons trots haar huisje zien. In tegenstelling tot de kleurrijke kleding van de vrouwen in Bangladesh, zijn de meeste huisjes er grijs en saai. Maar niet dat van Asma en haar familie. In de slaapkamer zien we felgekleurde kussens en beddengoed en het plafond is versierd met een vrolijk geel doek met roze bloemen en franjes. Er hangt zelfs een ventilator. Asma woont in de West Dibuapur Community, in de regio Patuakhali, gelegen aan de zuidelijke oever van de Laukathi-rivier. Deze gemeenschap bestaat uit 62 huishoudens met in totaal 331 mensen. Met behulp van de LAB paint foundation is hier begin 2022 een watertank geplaatst met waterleidingen naar de huizen. In gesprek met Asma blijkt al snel dat toegang hebben tot schoon water veel meer impact heeft dan alleen water om te drinken.
SCHOON LEIDINGWATER IN HUIS IS EEN DROOM DIE UITKWAM!
Asma woont samen met haar zoon Radju (22), dochters Rafi (15) en Raki (12) en haar schoonmoeder. Haar man is een aantal jaren geleden overleden, vertelt ze. Een moeilijke tijd omdat daardoor ook het inkomen wegviel. Met drie kinderen en een schoonmoeder om voor te zorgen, lukte het haar nauwelijks om te overleven. De dagelijkse tocht om schoon water te halen bij de bron kostte veel tijd en was met waterkannen tot 30 liter bovendien erg zwaar. ‘Vooral in het regenseizoen was water halen gevaarlijk’, vertelt Asma. ‘De paden zijn dan spekglad en dat gaf veel lichamelijke klachten.’ Maar de tijden zijn veranderd, zegt ze blij. Want sinds twee jaar heeft ze schoon leidingwater in huis. ‘Dat is echt een droom die uitkwam! Doordat ik geen water meer hoef te halen, bespaar ik twee à drie uur per dag. In die tijd kan ik werken, zodat we weer een inkomen hebben.’ Asma heeft sindsdien een theewinkel en maakt en verkoopt kleding.
WE ZIJN HAAST NOOIT MEER ZIEK
Behalve ruimte voor vrouwen om inkomen te genereren, zorgt de aanwezigheid van een waterleiding in alle huishoudens voor een veel betere hygiëne en daarmee een goede gezondheid. De 48 huishoudens van de Pangashiya Bazar community hebben sinds begin 2023 toegang tot schoon water. Koekemoni, een van de inwoners van de community vertelt dat de 141 inwoners sindsdien nauwelijks meer last hebben van diarree, huidproblemen en voedselvergiftiging. Zelf woont ze met haar eigen gezin én het gezin van haar schoonbroer in één huis: twee broers met hun vrouwen en kinderen en de opa’s en oma’s. ‘Dankzij de waterinstallatie, hebben we een douche en toilet in huis en zijn we haast nooit meer ziek.’
ZO GEWOON, MAAR NIET VANZELFSPREKEND
Schoon water is voor deze gezinnen nu, net als bij ons, “gewoon”. Maar de impact ervan op de samenleving is buitengewoon: een betere hygiëne en dus gezondheid, meer tijd om te zorgen en te werken en een betere positie en meer veiligheid voor vrouwen. Wij hopen dan ook nog veel meer gezinnen zoals die van Asma en Koekemoni te kunnen helpen!
De LAB FOUNDATION is in 2018 opgericht met als doel om schoon water bereikbaar te maken voor mensen die daar geen of slechte toegang toe hebben. De stichting is gekoppeld aan het duurzame verflabel LAB paint van Vestingh Paint • Craft • Lifestyle. Van elke LAB paint aankoop gaat een deel van de opbrengst naar de LAB FOUNDATION. Zo draag je als consument bij aan een mooiere wereld: thuis de verf en waar het nodig is schoon water. Een eerlijke deal!
Auteur: Merel van der Lande
Fotografie: Max Foundation