2020 - 2021 | LAB PAINT FOUNDATION

Eind 2020 – begin 2021 

In 2019 begonnen we met onderzoek naar een nieuwe locatie voor een grote waterinstallatie in India. Deze locatie werd Palli, een dorp in het zuiden van India. De coronapandemie zorgde voor vertraging bij de realisatie van deze waterinstallatie, maar eind 2020 kon de bouw van start gaan. De waterinstallatie is sinds begin 2021 klaar voor gebruik. Schoon (drink)water is nu beschikbaar voor de 1950 inwoners van Bakkannagari Palli.  

LAB PAINT FOUNDATION

2021 een jaar vol uitdagingen… LAB PAINT groeide! Door deze groei kwam er meer geld beschikbaar voor de LAB PAINT FOUNDATION. Daarom hebben we ons werkveld uitgebreid. We wilden nog meer impact maken met nieuwe samenwerkingen. De LAB PAINT FOUNDATION doelstelling is: “Schoon (drink)water voor iedereen bereikbaar maken door waterinstallaties en de bijbehorende infrastructuur beschikbaar te maken in ontwikkelingslanden.” Met deze doelstelling zijn we opzoek gegaan naar een nieuwe partner en vonden die succesvol in Max Foundation. Naast deze nieuwe samenwerking willen we meer doen dan alleen zorgen voor schoon (drink)water. Ook bewustwording over schoon (drink)water is belangrijk. Deze focus blijven wij dan ook vasthouden en verder onderzoeken. 

Vanaf de start van de LAB PAINT FOUNDATION tot begin 2021 hebben we gewerkt aan de realisatie van schoon (drink)water en waterbehoud in India. In India is het niet vanzelfsprekend om goede watervoorzieningen te hebben. Een gebrek aan goede hygiëne rondom schoon water is een groot probleem. Voornamelijk inwoners van kleine dorpen in afgelegen gebieden kunnen moeilijk aan zuiver water komen. Het slechte onderhoud en de beperkte kennis over de (hand)pompen die dorpen hebben zorgt ervoor dat er geen duurzame oplossing is.  

Bestaande projecten 

Door COVID-19 was het voor ons onmogelijk om in de periode tussen 2020 en 2021 naar in India af te reizen om het project te bezoeken. Tijdens ons eerdere bezoek in 2019 waren beide projecten succesvol opgezet, maar helaas heeft de follow-up nooit plaatsgevonden. In 2021 is er onderzoek gedaan naar de twee, al gerealiseerde, waterinstallaties in India. De Indiaanse regering had besloten dat de school gerenoveerd zou worden, waardoor een aangelegde waterinstallatie werd gedemonteerd en bewaard. Na extern onderzoek bleek dat de waterinstallatie (tijdelijk) niet meer in gebruik was. Door deze teleurstellende uitkomst met de partner uit 2019 hebben we besloten nieuwe partners te zoeken om mee samen te werken.  

2020 - 2021 LAB PAINT FOUNDATION

Nieuwe focus 

In 2021 vervolgde het doel te kunnen voorzien van schoon (drink)water. Ons werkgebied hebben we uitgebreid naar Bangladesh. Allereerst doordat de overheid in India zelf bezig is met het uitwerken van een plan om schoon drinkwater beschikbaar te maken op plekken waar dit hard nodig is.   

Na gedegen onderzoek te hebben gedaan vonden we een betrouwbare partner in Max Foundation. Deze organisatie op het gebied van ontwikkelingssamenwerkingen richt zich op WASH (schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne), voeding en zorg. Dit doen ze samen met lokale ondernemers, overheden en NGO’s. De inwoners van het dorp, waarin de waterinstallatie aangelegd wordt, dragen samen de verantwoordelijkheid voor de waterinstallaties. Hierdoor worden zij minder afhankelijk van externe hulp. De inwoners betalen een klein bedrag per maand. Ze betalen dit bedrag voor het gebruik van schoon en veilig (drink)water.  

Met de spin-off Max Tapwater maakt Max Foundation schoon (drink)water beschikbaar bij mensen thuis door middel van wateraansluitingen in Bangladesh. Daarnaast besteden ze aandacht aan bewustwording en gedragsverandering, zodat het probleem in de kern wordt aangepakt. Schoon (drink)water verbetert de levensstandaard van deze mensen in Bangladesh.

2020 - 2021 LAB PAINT FOUNDATION

Waterinstallatie in Kalikapur 

Met een bijdrage van de LAB PAINT FOUNDATION is in 2021 een waterinstallatie gerealiseerd in Kalikapur, een dorp op tien minuten rijden van de stad Patuakhali. Deze waterinstallatie wordt onderhouden door een actiegroep met vertegenwoordigers uit de hele gemeenschap. Deze groep zet zich binnen de gemeenschap samen in, zodat iedereen in het dorp kraanwater tot hun beschikking heeft. In totaal hebben 312 mensen door deze installatie toegang tot schoon (drink)water. De installatie is tijdens het opzetten getest, bijgesteld en volledig in werking gezet. De samenwerking met de overheid verloopt soepel, doordat Max Foundation al langere tijd in dit gebied werkt en eerder heeft samengewerkt met de lokale bestuurder.